2023-11-09 19:17:30

Обръщаме се към вас с покана за участие в поредния Девети национален фестивал за филми, заснети с мобилни телефони „Кино в длан“, организиран от община Шумен и НЧ „Добри Войников-1856”.  

За девет години от 2015, когато стартирахме, сме получили повече от 800 филма. Това означава няколко хиляди участници, запалени да разказват за света, в който живеят, с помощта на мобилния телефон, който всички носим винаги със себе си. Ако има все още някой, който не е чувал за нашия фестивал, условията са съвсем прости:

-          Няма ограничения във възрастта на участниците, нито в тяхната националност, нито в темите (извън забраненото от законите и конституцията);

-          Задължителни условия са филмът да е заснет с мобилно устройство (телефон или таблет) и да не надвишава 5 минути.

По традиция главните конкурсни категории, в които отличените получават награди са за най-добър игрален, анимационен и документален филм, за най-добър филм на социална тема. Определят се също така награди от името на основните организаториобщина Шумен и читалище „Добри Войников-1856“, както и от партньорите на фестивала – Съюза на народните читалища, Шуменския университет „ Еп. Константин Преславски“, НАТФИЗ, освен това –  награда на публиката, специални награди и дипломи

На миналото издание въведохме две нови фестивални категории, които предизвикаха голям интерес:  за филми за деца (или с участието на деца) и филми на тема, свързана с приключения, спорт или екстремни преживявания.

В предстоящото издание за първи път ще отличим най-добрия  участник в още една нова категория: за филми (на всякакви теми) с продължителност до 60 секунди.

Срокът за изпращане на филмите за 9-я фестивал „Кино в длан“ е 24 април 2024 година, а награждаването на отличените филми и участници ще се състои на 15 май 2024 г.

 

Фестивалът се организира от Народно читалище “Добри Войников-1856 г.” - гр. Шумен и киноклуб „Мадарски конник“, и се провежда под патронажа  на  Министерството на културата в България със съдействието на Община Шумен, Съюза на народните читалища, НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов” и Шуменски университет „Епископ Константин Преславски” и АС „Телепол”.

Членове на журито са професор Валери Чакалов, преподавател по изобразително изкуство в Шуменския университет, Анна Ангелова, журналист в Българската национална телевизия, доцент Александър Донев, кинокритик и преподавател в НАТФИЗ, и Детелина Палазова, секретар на читалище „Добри Войников-1856“- Шумен.

Очакваме Вашите филми за деветото издание на фестивала „Кино в длан“ до 24 април 2024 година!