2022-03-22 10:11:03

Уважаеми участници, приятели и зрители на „Кино в длан“,

Обръщаме се към вас в първия ден на пролетта, 22 март 2022 година,  за да обявим новия Седми поред конкурс за филми, заснети с мобилни телефони.

Сигурно на някого може да се стори странно, че в нашето остро конфликтно време, изпълнено с противоречия и жестоки изпитания за цели народи, ние сякаш ви отвличаме вниманието като ви караме да снимате малки филмчета. При това като използвате едно устройство, за което някои от вас и без това отделят повече време, отколкото за най-близките си. Да, наистина мобилният телефон е станал продължение на нашите сетива, емоции и мисли. Той носи обаче не само неприятни новини от света, но и гласовете и думите на любими хора, кара ни да забравим много разочарования и тревоги. В същото време смятаме, че той е едно от най-добрите средства за самоизразяване в днешното трудно време.

Затова се обръщаме се към вас с покана в своите 5-минутни истории, наблюдения, съчинения, изпълнения, заснети с мобилен телефон, да изразите себе си. Миналата година ви уверихме, че изкуството е по-силно от епидемията и животът може и трябва да продължи нормалния си ход. Вярваме, че това до голяма степен вече се случва. Днес искаме да ви кажем, че изкуството може да победи войната, защото притежава по-голяма сила от нея.     

По традиция и тази година част от “Кино в длан” е конкурсът на Унгарския културен институт (вече накратко Институт Лист София) „Дигитална поезия с Новател“,. По този начин с клип, отговарящ на изискванията на конкурса за дигитална поезия, срокът за който е 29 април 2022 г., участвате в състезанието за наградите на „Кино в длан“.

Повече за конкурса на Институт Лист София, който се организира съвместно с Община Шумен, може да научите тук:  https://culture.hu/bg/sofia/applications/%D1%85%D1%85viii-nacionalen-konkurs-za-izpalnenie-na-ungarska-i-balgarska-literatura

Срокът за изпращане на новите филми за участие във фестивала „Кино в длан“ е 22 септември 2022 г.

Награждаването на миналогодишните победители и прожекция на наградените филми ще се състои на 5 юли в гр. София. 

За онези, които за първи път чуват за нас, бихме искали накратко да се представим:

”Кино в длан” е първият фестивал в България, предназначен за филми, заснети с мобилни телефони, обърнат към независими филмови творци от всички възрасти, от нашата страна и чужбина, готови да експериментират с модерните технологии. Неговата главна цел  e популяризирането на съвременното филмово творчество с помощта на масово достъпните технически средства за мобилни комуникации. Двете единствени условия за участие са: техническото устройство, с което е заснет филмът, да е телефон или таблет, и продължителността да не надвишава 5 минути.  

Фестивалът се организира от Народно читалище “Добри Войников-1856 г.” - гр. Шумен и киноклуб „мадарски конник“, и се провежда под патронажа  на българските Министерство на културата и Министерство на образованието и науката, със съдействието на Община Шумен, Съюза на народните читалища, Huawei,  НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов” и Шуменски университет „Епископ Константин Преславски”.

По традиция главните конкурсни категории са за най-добър игрален, анимационен и документален филм, за най-добър филм на социална тема. Определят се също така награди от името на основните организатори – община Шумен и читалище „Добри Войников-1856“, както и от партньорите на фестивала – Съюза на народните читалища, шуменския университет „ Константин Преславски“, НАТФИЗ, освен това –  награда на публиката, специални награди и дипломи. 

Членове на журито са професор Валери Чакалов, преподавател по изобразително изкуство в Шуменския университет, Анна Ангелова, журналист в Българската национална телевизия, доцент Александър Донев, кинокритик и преподавател в НАТФИЗ, и Детелина Палазова, секретар на читалище „Добри Войников-1856“- Шумен.

Очакваме Вашите филми за Седмото издание на фестивала „Кино в длан“ до 22 септември  2022 година.