2024-04-24 15:53:24

Уважаеми приятели на фестивала „Кино в длан“,

Скъпи участници – настоящи и бъдещи,

Бихме искали да Ви уведомим, че решихме да удължим срока за представяне на филми за поредното издание на фестивала! Най-хубавите пролетни и летни дни предстоят, дни на празници, ваканции и разнообразни занимания. Надяваме се те да ви вдъхновят за творчество и да ни зарадвате с още вълнуващи и забавни филми, за да закръглим в най-скоро време броят на представените творби на 1000.

Напомняме още веднъж, че фестивалът няма възрастови, национални и тематични ограничения, като единственото условие е филмите да са заснети с мобилно истройство (телефон или таблет) и да не надвишават 5 минути. 

По традиция главните конкурсни категории са за най-добър игрален, анимационен и документален филм, за най-добър филм на социална тема. Своите награди ще връчат и основните организатори – община Шумен и читалище „Добри Войников-1856“, както и партньорите на фестивала – Съюза на народните читалища, шуменския университет „ Константин Преславски“, НАТФИЗ, освен това ще бъдат определени награда на публиката, специални отличия и дипломи. 

На миналото издание въведохме две нови фестивални категории, които предизвикаха голям интерес:  за филми за деца (или с участието на деца) и филми на тема, свързана с приключения, спорт или екстремни преживявания. В предстоящото издание за първи път ще отличим най-добрия  участник в още една нова категория: за филми (на всякакви теми) с продължителност под 60 секунди.

Новият срок за изпращане на филмите за 8-ия фестивал „Кино в длан“ е 15 септември 2024 година, а награждаването на отличените филми и участници ще се състои през октомври 2024 г.